Monday, 4 February 2013

Treatment 2013 -1st IUI


Alhamdulillah, masih bernafas dibumi Allah....masih boleh melihat, menikmati kehidupan yang sangat indah dicipta oleh Allah s.w.t....bersyukur tak kita semua ni?ke masih merintih? malam tadi layan Ustaz Kazim di YouTube-Hamba Dunia tajuk nya...Ustaz cakap ada sebab kenapa tuhan jadikan sesuatu ... huhuhu... tapi bagi TTC, of course la kita focus bab zuriat..tapi tuhan hadiahkan kita keluarga yang bahagia, ada juga perbelanjaan tiap2 bulan, tak byk, tapi bolehlah kn? bak kata kawan TTC saya, jika bersedih, dia akan orang yang lagi bawah dari dia, yang kurang upaya, yang masih belum punya suami, yang tidak cukup makan minumnya..... dari situ kita bersyukur, malu sgt pada Allah s.w.t kn?
Semoga kita tabah menerima ujian TTC ni, belum lagi ujian yang lagi berat kn? be strong, n never give up~~

Setelah 2 bulan menunggu AF datang secara normal(kununnya...), last2 fed up n trus call Dr. Again, saya g KPJ and discuss next treatment-IUI... dapat duphaston + clomid.... dan sebelum AF datang, dapat plak cuti wesak, saya dan husband culik mak dari abah, bawak ke Sg. Petani Kedah, jumpa the Famous tukang urut, Mak Lang... :D dpt pn jumpa! malam itu , kami tidur di rumah cousin di Kamunting, Taiping.. jam 7.30 kami bergerak ke sana..dengan guideline dari ttc di sg.petani, yana..kami pn selamat sampai.... di kawasan rumah maklang ada sambutan maulidur rasul, asben drop mak dan saya , die plak g join org kampung :D

Saya dapat no. 12... mmg tak ramai , tapi begantung pada cara rawatan, lama urut, lamalah kene tunggu... besenya dicadangkan uols datang waktu hari bekerja... rabu dan jumaat cuti maklang cuti.. and...tibalah giliran saya...maklang tanye ape masalah..?saya cakap saya cuba untuk pregnant....so mak lang urut depan blakang..pusing2 gitteww.. as mention by mak lang dan juga tukang urut sbl ini, alhamdulillah, tiada ape2 masalah, kecuali pintu rahim tak berapa besar...tu je..mak lang suh makan sayur hijau byk2!!n pastinya suh turunkan sedikit berat badan :D ... lebih kurang jam 2 kami pn keluar dari kawasan umah maklang dan terus ke penang jalan2 sekejap.....

CD1 tiba pada 31 January 2012. CD2 jumpa Dr. Rasliza n dah start amik gonal F selama 6 hari berturut2.. saya ingin maklumkan harga IUI berbeza2 mengikut hospital..sedia maklum harga ubat2 KPJ mmg mahal, tapi teruskan juga....takde choice tempat lain atas sebab-sebab logistik :D takpe, yang penting saya usaha!! hari jumaat, 8 January ni , Dr. suh jumpa n nk intai2 folikel2 saya ni,...byk ke tidak?besar ke tidak? tak putus dibibir ini berzikir, berdoa mengharap sinar...tapi saya dan suami perlu kuat! dgn pengambilan clomid sbl ini, folikel saya tak smp 5 pun!seddeeehh..hahahahaa..

Once dah dpt result jumaat ni, saya akan update lagi.... Utk ttcians semua, semoga kita tabah lalui hari2 mendatang.... till we met again, Assalamualaikum w.b.t

18 comments:

  1. Good luck nissa.. folikel byk atau sikit tu bukan penghalang.. Sbb rezeki semua dr Allah.. Saya mase wat IUI Okt lepas, ade 14 folikel.. tp rezeki belum memihak kepada saya lg..

    ReplyDelete
  2. ye awak! terima kasih..doakan saya tau!! ada ape2 tips tak..haahaahaha...
    sbl tvs jumaat ni, boleh bd ke tak?

    ReplyDelete
  3. Good Luck Nissa... Insya'Allah... K doakan telur2 tu akan 'berkelakuan baik' dgn awak... dan semoga IUI awk berjaya hendaknya... aminnn... K esok pagi akan buat prosedur IUI ke2.. Moga di permudahkan urusan kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq so much K...nisa doakan K juga berjaya..hope the best! gud luck!!!

      Delete
  4. boleh je nak bd.. yg penting 3 hari sebelum IUI jgn bd.. ini utk jaga kualiti sperm.. pastu after iui, boleh bd sekerap yg boleh..

    ReplyDelete
  5. kak nisa.. yana? float ke? hihi.. kak.. saye dulu pon jumpe maklang.. :) alhamdulillah cycle tu bfp.. saye jmp maklang lepas 2hari O untuk cycle bfp tu.. cycle tu jugak saye minum susu al kishbun.. saye dan husband.. :)

    good luck kak.. semoge telur akak membesar bagaikan juara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yana Penang la..hehhe.. akak tak leh nk tau bila O bila E ke..hehe..period akak tingtong dik..die malu nk kuar berbulan2..
      akak minum susu kambing+kurma, buah zuriat etc etc...

      Tq fie!

      Delete
  6. Nissa, yana tatau pape pasal IUI atau rawatan2 lain. Cuma Yana harap dan doa 1hari doa Nissa termakbul. Betul, kalau bukan rezeki kita zuriat, pasti akan datang dalam bentuk lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed, bermcam rezeki Allah boleh beri kan?
      Tq yana.....

      Delete
  7. Replies
    1. Sue, terima kasih! tak sabar tgu jumaat ni...

      Delete
  8. Nissa Kawaii, Yani aminkan setiap doa-doa awak, semoga Allah makbulkan. Salam perkenalan ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq yani! tq so much... Salam Berkenalan..... :D

      Delete
  9. InsyaAllah, aminnnnnn smoga Allah makbulkan doa2 kite warga ttc nih... Doa byk2 k nissa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq so much Ieza.. :D
      Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik utk hamba-Nya.. kita doa je byk2..

      Delete
  10. Takpe Nissa, usaha & terus usaha...minta & terus minta...moga2 Allah makbulkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..betul tu.... kadang tu kita lupa, lupe bersyukur dgn yang sedia ada untuk kita.. bila pandang ke atas, mmg rasa tak cukup..tapi bila pandang bawah, ramai lagi yang kurang dari kita... ...

      Delete
  11. Nisaaa.. Finally, ida jumpe blog nissaa... hehehhe~ ida pun dah approve kat fb... Goodluck sayang for ur IUI.. Ida tak mula treatment lagiiii..... treatment ke lauttttt.... ;p

    ReplyDelete