Monday, 8 September 2014

Muslimah Katering -Masakan Ibu Ayah, Dari Dapur ke Hati


Assalamualaikum w.b.t

Lama sungguh menyepi..banyak draft entry dalam ni, tapi tak publish satu pun! ape kah sebabnya..... :D I don't know WHY.... :D

Masih menjalani kehidupan seperti biasa....masih berharap, masih menanti..Rezeki yang didatagnkan pada kami....

Busy dgn memikirkan apa cara menambahkan pendapatan...tapi apa yang saya usahakan dalam 5 bulan yang lepas,adalah menambkan pendapatan untuk Emak Saya!!! mungkin ini salah satu rezeki yang DIA turunkan pada saya? insyaallah....

Mak....
Mak memang pandai masak
Masa Kecik2, mak jual kuih tepi jalan, masa tu, abah posting kat Kem Tentera Sg. Besi,kami selamba datang dari Kedah, kawan abah rasanya yang carikan umah..kecik aje rumah tu, tapi masa dulu, rasa besar je! paling feveret kuih karipap mak! sehingga menjilat jari...Mak masak campak2 je,tetiba tumbuh bunga!!.................Ehhh....??? Just kidding....

Pastu mak keje kilang, mungkin sebab kami meningkat dewasa, tau2 ajalah, kerja askar gaji nya tidak besar, kami 4 beradik semua tgh sekolah time tu... bukan dari keluarga yang senang, jadi aku faham susah nk dapat duit. And now,dah 3 tahun mak berhenti kerja...suka sgt! and start last year, aku pujuk mak masak.... dulu dia kata die tanak, nak berehat, belajar ilmu agama.....sampai la hasil kerja kilang, mak dapat pergi haji, siap support abah lagi! kerja kilang , tapi mak boleh tanggung belanja abah juga! kagummmm sgt.....

Aku pujuk mak meniaga kecik2....kebetulan, kat office , masing2 dah bosan dgn katerer yang sama... akhirnya mak kata OK! plus,apa je barang2 masak yang takde kat dapur tu/dari kuali besar kawah tu, sampai ke periuk pelbagai size!

Hasilnya, mak beli cincin berlian under budget kat Habib, tu hasil dia masak kat office  tahun ni! bukan main suke dia raya tahun ni! hihihi.......aku promote mak merata, siap buat bisnes card , tempah kat Jay Farhana... Aku ibarat kerani, promoter, marketing pada mak....hehehhe... so ada job je, aku akan booking tarikh! dah sehingga ke hari ni, mak masih dapat tawaran utk buat masak2, katering kecil-kecilan.....

Gambar takde...tak sempat capture, memasing dah cedok lauk! dari nasi lemak, sampailah ke kurma kambing, dari nasi putih ke beras basmathi, dari lontong ke laksa :D itulah mak......pandai masak, itulah abah, rajin tolong mak....

Jika mak baca........orang takde ape nk bagi kat mak....orang bukan org kaya, tapi org cuba kasi mak rezeki dengan cara lain...ude happy tgk mak happy! mak memang suka masak kan..... meleleh2 plak air mata ni...hahahahh....sgtla touching bila cakap pasal mak ni.....

Kepada yang nk cuba rasa, boleh la test! heheheh... kami target kecik2lan , f&B di office, training, doa selamat, tunang ke..boleh call dulu...  boleh bincang dulu! kalau nk rasa free, kene tgu open house la pulakkkkk.......

Muslimah Katering
Email : kateringmuslimah@gmail.com
Hp : 011 2830 6104, 0192254519
conel kan logo ni??tq Jay Farhana

1 comment:

  1. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete